1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1991/781 K: 1993/690 T: 24.2.1993


Kamuya tahsisli alan niteliğindeki günübirlik alanın İmar yönetmeliği kapsamında bulunması nedeniyle bu alandan kooperatife hisse verilmesinin anılan yönetmelik kurallarına uygun olup olmadığının mahkemece incelenmesi gerekir.

İstemin Özeti: … İdare Mahkemesinin 31.10.1990 günlü, E:1989/178, K:1990/566 sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakimi dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

K: Dava, 22 ortaklı davacı kooperatifin … Mevkiinde 133 ada, 74 parseldeki taşınmazını da kapsayan parselasyon planının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; mahallinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda özetle, 3194 sayılı Yasanın 18. maddesi uyarınca yapılan uygulama sonucu davacıların taşınmazlarına karşılık üç ayrı adada üç ayrı parsel verildiği, bu parsellerin eski parsel ile karşılaştırılmasında genelde bir değer kaybı olmadığı, ancak imar uygulaması sırasında mevcut parsel üzerindeki haklar dikkate alınarak eski kullanım biçimini tekrar sağlamanın da 18. madde uygulamasında dikkate alınması gereken hususlardan olduğu, olayda davacı taraf olarak tescilli bir yapı kooperatifi söz konusu iken bu kooperatife ait payların bir kısmının amacı açıkça belli olan. yani konut yapma amaçlı bir kuruma günübirlik tesis alanından pay ayrılmasının uygulamanın gerçek amacına ters düşen bir tutum olduğu, zaten hisseli mülkiyet esasına dayalı olarak davacı tarafın mülkiyetinde bulunan eski parselin 18. madde uygulanması sonunda yine hisseli bir şekilde farklı parseller üzerinde ve farklı konumlarda verilmesi her ne kadar Yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı düşmemekte ise de, yapı kooperatifi özelliğinin dikkate alınarak, farklı konumlarda dağıtılan payların hiç değilse davacı kooperatifin kuruluş amacına uygun fonksiyona ayrılmış bir alanda pay verilmesi gerektiğinin belirtildiği nedeniyle dava konusu işlem iptal edilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.

İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemeleri ile İlgili Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, Kamu Tesisleri Arsalarına Tahsis başlıklı 12. maddesinde; “Düzenleme sahasında bulunan okul, hastane, kreş, belediye hizmet veya diğer resmi tesis alanı gibi umumi tesislere ayrılan alanların parselleri, düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselendirilir” kuralı yer almaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden, yukarıda yönetmelik hükmüne uygun olarak davacı konut kooperatifine dava konusu, düzenleme işlemi sonucu kamuya tahsisli alan olan günübirlik alandan hisse verilmesi hususu irdelenmeksizin, sadece konut kooperatifinin söz konusu yerde yapı yapıp yapamayacağı düşüncesinden hareketle günübirlik alandan yer verilmesinin dava konusu işlemi sakatlayacağı gerekçesiyle verilen İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle temyize konu … İdare Mahkemesinin 31.10.1990 günlü, E: 1989/178, K: 1990/566 sayılı kararının bozulmasına, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 24.2.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.