Hazineye ve belediyeye ait bir kısım taşınmazların Bulgaristan’dan göçe zorlanan soydaşların yerleştirilmesi amacıyla konut ihtiyaçlarını karşılamak için bayındırlık ve iskan bakanlığınca planlanmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı
Dava, taşınmazlarda Bulgaristan’dan göç eden soydaşlar için 2510 sayılı yasa uyarınca konut yapılmak üzere 3194 sayılı yasanın 9.maddesine dayanılarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca onanan 1/1000 ölçekli imar planının iptali istemiyle açılmıştır.
3194 sayılı Yasanın 9.maddesinde Bakanlığın gerekli görülen hallerde kamu yapıları ile ilgili imar planı değişikliklerini, umumi hayata müessir afetler dolayısıyla veya toplu konut uygulaması veya Gecekondu Kanununun uygulanması amacıyla yapılması gereken planları ve plan değişikliklerini yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve resen onaylamaya yetkili olduğu kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Bulgaristan’dan göçe zorlanan soydaşların durumu Bakanlıkça umumi hayata müessir afet olarak değerlendirildiği anlaşılmakta olup, insanların yaşadıkları yerlerden göçe zorlanmaları olağanüstü bir durum oluşturduğundan böyle bir değerlendirme sonucu anılan 9.maddeye dayanılarak yapılan planda mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Öte yandan, dava konusu alanda yaşayacak nüfusun gerektirdiği park, ağaçlandırılacak alan, spor alanları, otopark ve ilkokul alanı gibi sosyal donatı alanlarına yer verildiği ve bu haliyle imar planında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.