1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1995/4976 K: 1996/1645


3030 sayılı Yasa hükümleri uyarınca büyükşehir belediye başkanına ait olan büyükşehir ve ilçe belediye meclisleri kararlarını onaylama veya onaylamama yetkisinin başkaca organ veya kişiye devredilmesinin mümkün olmadığı.

İstemin Özeti: İstanbul 6.İdare Mahkemesinin 27.2.1995 günlü. E:1993/386, K:1995/204 sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.

Tetkik Hakimi Düşüncesi: 3030 sayılı Yasa uyarınca büyükşehir belediye başkanına verilen büyük şehir ve ilçe belediye meclisi kararlarını oylama ve iade etme yetkisi devredilemeyeceğinden, genel sekreter yardımcısı tarafından plan değişikliği hakkındaki kararın ilçe belediyesine iade edilmesine ilişkin dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu açıktır.

Bu nedenle işlemin iptali yolundaki temyize konu mahkeme kararının sonucu itibariyle onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

Dava. … parsellerin H:12.50 metre yapılanma koşulunun H:15.50 metreye çıkarılması yolundaki 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ait 22.2.1992 günlü, 1 sayılı … Belediye Meclisi kararının onaylanmamasına ilişkin 29.5.1992 günlü, 92/423 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış; idare mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif v bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporla dosyada yer alan bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden, ilçe belediye meclisi kararının büyük şehir belediye mclisi kararıyla değerlendirilmesi gerektiği, getirilen yükseklikle nazım imar planındaki 1200 kişi/ha yoğunluğunun aşılmadığı, bu yapı yoğunluğunun ve yerleşme bçiminin genel yakın çevreye egemen olduğu, bu nedenle dava konusu işlemde şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş; bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir. 3030 sayılı Kanununun 14.maddesinde: “Büyük şehir ve ilçe belediye meclislerince alınan bütün kararlar büyük şehir belediye başkanına gönderilir.

Büyükşehir belediye başkanı konunun meclislerde tekrar görüşülmesini isteyebilir. Meclisler kararlarında ancak 2/3 çoğunlukla ısrar edebilirler ve bu hallerde meclis kararları kesinleşmiş olur.” hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca büyük şehir belediye başkanına ait olan büyük şehir ve ilçe belediye meclisleri kararlarını onaylama veya onaylanmama yetkisinin başkaca organ veya kişiye devredilmesi mümkün değildir.

Dosyanın incelenmesinden, imar planı değişikliğine ilişkin … Belediye Meclisi kararının onaylanmayarak iade edilmesine ilişkin dava konusu işlemin … Büyükşehir Belediye Başkam tarafından tesis edilmesi gerekirken, genel sekreter yardımcısı tarafından tesis edildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda hukuka aykırı olan dava konusu işlemin iptali yolundaki idare mahkemesi kararında sonucu itibariyle isabetsizlik bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle İstanbul 6. İdare Mahkemesinin 27.2.1995 günlü. E:1993/386, K:1995/204 sayılı kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle ONANMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 3.4.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.