1. Anasayfa
  2. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi E: 2003/701 K: 2003/5787 T:08.05.2003


Uyuşmazlığın 2886 sayılı yasa hükümlerine göre çözülmesi gerekmektedir. Aynı yasanın 75/3. maddesine göre kira sözleşmesi bitim tarihinden itibaren işgalin devam etmesi halinde sözleşmede hüküm var ise ona göre hareket edilerek ecrimisil alım hükmü getirilmiş olup taraflar arasındaki sözleşmede sözleşmenin bitiminden sonra ne yapılacağına dair bir hüküm olmadığı için aynı yasanın 75/son maddesine göre idarenin davacıya tahliye ettirme hakkı vardır.

Taraflar arasindaki kiraçılık ilişkisinin tasbiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulune yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü: K: Davacı 14.9.1998 başlangıç tarihli 3 yıl süreli kira sözleşmesi ile davalıdan kiraladığı açık otopark ve otopazarının kiracısı olduğunu, yeni dönem başladıktan sonra davalının 20.12.2001 tarihli yazı ile tahliyesinin istendiğini, bunun yasal olmadığını ileri sürerek kiracılık ilişkisinin devam ettiğinin tesbitini talep etmiştir.

Davalı, üç yıllık sürenin sona erdiğini, kira sözleşmesinin devam etmeyeceğinin bildirildiğini, 2886 sayılı kanuna göre fuzuli şagil konumuna düştüğünü savunarak davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, özel nitelikte kira sozleşmesi yapıldıgına dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasında davaya konu olan taşınmaz Milli Emlak Dairesince davalıya 14.9.1998 baslangıc tarihli 3 yıl surelı olarak kiralanmıştır. Davalı 20.12.2001 tarihli yazı ile dava konusu taşınmazdan davacının tahliyesini istemiştir. Taraflar arasındaki sözleşme 2886 sayılı yasaya tabi bulunduğundan uyuşmazlığın 2886 sayılı yasa hükümlerine göre cözülmesi gerekmektedir. Aynı yasanın 75/3. maddesine göre kira sözleşmesi bitim tarihinden itibaren işgalin devam etmesi halinde sözleşmede hüküm var ise ona göre hareket edilerek ecrimisil alım hükmü getirilmiş olup taraflar arasındaki sözleşmede sozlesmenin bitiminden sonra ne yapılacagına dair bır hükum olmadığı için aynı yasanın 75/son maddesine göre idarenin davacıya tahliye ettirme hakkı vardır. Kira sözleşmesinin bitiminden sonra taraflar arasında yenilenmiş bir sözleşme bulunmamaktadır. Bu durumda taraflar arasındaki kiracılık ilişkisinin bitmiş olduğu gözetilerek davanın mahkemece reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulü usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 8.5.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.