1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1985/896 K: 1986/22 T: 14/01/1986


Taşınmaz baraj malzeme sahası için kamulaştırılmış ise de kamulaştırma tebligatı yapıldığı tarihte baraj inşaatı tamamlandığından, kamulaştırma yoluna gidilmesinde isabet görülmediği.

Dava, taşınmazın, Uluborlu Barajı Malzeme sahası olarak kamulaştırılma sına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmış İdare Mahkemesi kararıyla Bakan tarafından onaylı proje uyarınca Baraj Malzeme sahası içinde kalan taşınmazın kamulaştırılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı nedeniyle reddedilmiş, bu karar davacılar tarafından temyiz edilmiştir.

2942 sayılı Yasanın 3.maddesinde, kamu yararının gerektirdiği hallerde kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerin yürütülmesi için gerekli olan işlerde kullanılmak üzere özel mülkiyette bulunan taşınmazların kamulaştırılacağı kuralı yer almaktadır. Bu kural kamulaştırma işlemlerinde kamu yararının var olması ve idarenin taşınmaz mala yapacağı hizmeti yürütebilmesi yönünden kesin ihtiyacının bulunması gerektiğini açık ça ortaya koymaktadır. Diğer bir deyişle kamulaştırma bir kamu hizmetinin yürütülmesine gerekli olan taşınmaz ve kaynakların sağlanması amacıyla yapılmalıdır.

Öte yandan kamulaştırma işlemi tebligatla tekemmül eder ve ancak ilgilisine tebligat yapıldıktan sonra kesin ve yürütülmesi gerekli bir işlem niteliğine kavuşur.

Dosyanın incelenmesinden Uluborlu Barajının yapımı sırasında malzeme ihtiyacının karşılanması amacıyla Bakanlıkça onaylı özel plan ve proje ye göre baraj inşaatı malzeme sahasında kalan taşınmazın kamulaştırılmasına ilişkin kararın davacılara 28.8.1983 gününde tebliğ edildiği ve kamulaştırma işleminin tekemmül ettiği tarihte baraj inşaatının tamamlandığı anlaşılmıştır.

Bu durumda, idarenin kamulaştırılacak taşınmaza sahip olmaması durumun da kendisinden istenilen görevi yerine getiremiyorsa taşınmazın kamulaştırılmasında kamu yararının varlığından söz edilebileceğinden hizmetin yürütülmesi tamamlandıktan sonra kamulaştırma yoluna gidilmesinde isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle İdare Mahkemesi kararının bozulmasına uyuşmazlığın niteliği ve dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler dava hakkında karar vermeye yeterli görüldüğünden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 2.bendi uyarınca işin esasının ıncelenmesine geçilerek yukarıda belirtilen nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir