1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1979/2888 K: 1982/1675 T: 26/05/1982


Mevcut binaya 1968 yılında yapılan ilavelerin resmi gazetede yayınlanan yönetmelik uyarınca ruhsata bağlanabilmesi imkanı doğduğundan, bu tarihte yürürlükte olan otopark yönetmeliği uyarınca ilave edilen kısımlar için otopark ücreti yatırılmaksızın iskan izni verilmeyeceği yolunda işlem tesisinde isabetsizlik bulunmadığı

Dava, parselde yapılan binada otopark bulunmaması nedeniyle otopark ücreti yatırılmadan iskan izni verilemiyeceğine ilişkin işlemin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

Otopark yönetmeliğinin 14. maddesi 2. fıkrasında, mevcut binaların ilave, tevsi ve kullanılıp değişikliklerinde de söz konusu kısımlar için bu yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı kurala bağlanmıştır.

Olayda da, mevcut iki katlı binaya 1968 yılında ruhsatsız olarak ilaveler yapıldığı tesbit edilince belediye encümenince bu kısımlar için yıkım kararı alınmış ancak konu henüz bir sonuca ulaşmamışken 28 Eylül 1978/tarih ve 16418 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmelik uyarınca ruhsatsız yapılan ilavelerin muhafaza edilebilme ve ruhsata bağlanma imkanı doğmuştur. Bu arada 7.5.1976 yılında otopark yönetmeliğinin yürürlüğe girmiş olması nedeniyle 6785 sayılı yasanın ek 1 ve otopark yönetmeliğinin yukarıda açıklanan 14. maddesi uyarınca parselinde otopark yeri ayrılmamış olması nedeniyle kullanma izni verilebilmesi için otopark ücreti yatırma gereği doğmuştur.

Bu durumda davacının inşaatının ruhsat verilebilir hale girdiği 1978/yılında yürürlükteki otopark yönetmeliği uyarınca işlem tesis edilmesinde ve yapılan ilave kısımlar için otopark ücreti yatırmaksızın iskan izni verilmemesi işleminde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenle davanın reddine karar verildi.