1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1980/1303 K: 1983/635 T: 14/02/1983


İmar planı bulunmayan yerde parselasyon yapılamayacağı

Dava, davacıya ait parselle, 650 ada 1 ve 2 sayılı parsellerin 6785 sayılı yasanın 42.maddesi uyarınca düzenlenmesine ilişkin işlemin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

6785 sayılı İmar Kanununun 1605 sayılı Kanunla değişik 42.maddesine göre belediyeler, imar sınırı içindeki binalı ve binasız arazi ve arsaların, plan ve mevzuata uygun biçimde inşaata veya tesbit edilmiş olan diğer kullanma şekillerine elverişli duruma getirilmesi maksadiyle düzenlenmesi için, bunların sahiplerinin muvafakati aranmaksızın, birbirleriyle, yol fazlalariyle ve belediyeye, kamu tüzel kişilerine, kamu kurumlarına ait yerlerle birleştirerek, plan ve mevzuat icaplarına göre hisseli veya hissesiz olarak yeniden parsellere ayırmağa ve bu parselleri ilgililere dağıtmaya yetkilidirler.

Olayda, davacıya ait parselle, 650 ada 1 ve 2 sayılı parsellere ilişkin düzenlemenin anılan yasa kuralına aykırı olarak onaylı imar planına göre yapılmadığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmıştır.

Öte yandan davalı idare yörenin güzergah planı olduğu ve düzenleme işleminin buna göre yapıldığını belirtmekteyse de, güzergah planına göre parselasyon yapılması mümkün bulunmadığından bu husus yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle dava konusu taşınmazlarla ilgili olarak 6785 sayılı yasanın 42.maddesi uyarınca yapılan düzenleme işleminin iptaline karar verildi.