1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1979/933 K: 1983/1301 T: 28/03/1983


İmar planının değiştirilmesi için belediye meclisine yapılan başvurunun reddi üzerine imar ve iskan bakanlığına yapılan müracaatın dava açma süresini durdurmayacağı

Dava, davacının paydaşı olduğu taşınmazın iskan sahasına alınması ve planda 4 kat olan bina yüksekliğinin mukata çıkarılmasına yönelik plan değişikliği istemini reddeden belediye meclisi kararının iptali istemiyle açılmıştır.

Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan 521 sayılı Danıştay Kanununun 67.maddesinde İdari işlemler aleyhine, işlemlerin tebliğinden itibaren 90 gün içinde dava açılacağı, aynı Yasanın 70.maddesinde de; dava açma süresi içinde bir üst makam ya da üst makam yoksa işlemin yapan makama bu işlemin kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması için başvuruda bulunabileceği bu başvurunun işlemeye başlamış olan dava açma süresini durduracağı hükme bağlanmıştır.

6785 sayılı İmar Kanununun 1605 sayılı kanunla değişik 29.maddesinde ise; imar ve istikamet planlarının Belediye Meclisince kabul edildikten sonra İmar ve İskan Bakanlığına gönderileceği, adı geçen Bakanlığın bunları aynen veya değiştirerek onaylamaya veya değiştirilmek üzere geri çevirmeye yetkili olduğu, onaylanmış planlar üzerinde yapılacak değişikliklerin de bu usule tabi bulunduğu kuralı yer almıştır.

Bu kurallara göre, imar ve yol istikamet planların yapılması ve değiştirilmesinde asıl yetkinin Belediye Meclislerine ait olduğu, İmar ve İskan Bakanlığının Belediye Meclislerince hazırlanan planlar üzerinde veraset denetimi bulunduğu kuşkusuz olup, bu durumda da anılan Bakanlığın Belediye Meclisi için üst makam olmadığı açıktır.

Şu hale göre, Belediye Meclisince düzenlenmiş imar planının değiştirilmesi için meclise yapılan başvurunun reddi üzerine İmar ve İskan Bakanlığına müracaatında dava açma süresini durdurmasına olanak yoktur.

Olayda da; dava konusu plan değişikliği işleminin 7.8.1978/tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacının İmar ve İskan Bakanlığına 8.8.1978/gününde başvurduğu isteminin reddi üzerine de 19.2.1979/tarihinde Danıştay’da dava açtığı anlaşılmaktadır.

İşlemin tebliği ile dava açma tarihleri arasında anılan 90 günlük dava açma süresi geçirildiğinden davanın 2577 sayılı Yasanın 15/6.maddesi hükmü uyarınca süre aşımı nedeniyle reddine karar verildi.