1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1981/2139 K: 1983/1369 T: 05/04/1983


İmar planında gösterilen kat yüksekliğinden daha az sayıda kat yapması için ruhsat verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığından kiracı davasının reddi

Uyuşmazlık; Davacıların kiracı olarak oturdukları, mülkiyeti Ticaret ve Sanayi Odasına ait olan, taşınmaza verilen 4 kata izinli inşaat ruhsatının iptali isteminden ibarettir.

Dava konusu taşınmazın bulunduğu bölgenin Malatya imar planında 6 kata izinli olduğu ve bu taşınmaza 4 katlı bina yapılmasına ilişkin inşaat ruhsatı verildiği tartışmasızdır.

Davalı Belediye Başkanlığının savunmasından; mal sahibi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının başvurusu üzerine, yeni imar planı hazırlıklarını yapan yetkili mercilerin de görüşü alınarak uyuşmazlığa konu taşınmaza 4 katlı içeren ruhsatın verildiği, bu işleminde yapılacak yeni plana esas olacağı anlaşılmıştır.

İmar planlarında gösterilen kat yükseklikleri yapılacak inşaatların azami yüksekliğini belirlediğinden daha az sayıda kat inşaatına izin verilmesinde imar planına aykırılık ve mevzuat açısından sakıncalı durumdan söz edilemiyeceği gibi, olası bir plan değişikliği dikkate alınarak tesis edilen işlemi sakatlıyacak nedenlerde bulunmamaktadır.

Ayrıca davacıların diğer iddiaları kiracı, kiralayan ilişkilerinden kaynaklandığı için idari davada inceleme niteliği yoktur. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.

AYRIŞIK OY: İdari davalar, dava konusu işlemle doğrudan, kişisel, güncel ve meşru menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılabilir. Dava konusu olayda, kiracı durumunda bulunan davacıların, mal sahibinin kira ilişkisinde aleyhlerine sonuç doğurmak için inşaat ruhsatı aldığı yolunda iddialarla davalarını inşa ettiği ve diğer iddiaları da bu temel iddiayı güçlendirmek amacıyla ileri sürdükleri anlaşılmaktadır.

Bu olayda davacıların imar mevzuatı açısından ihlale uğramış aktüel, güncel ve kişisel menfaatlerinin varlığından söz edilemeyeceğinden dava ehliyetlerinin bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle davanın ehliyet yönünden reddi gerekirken esastan reddedilmesi yolunda oluşan çoğunluk kararına karşıyız.