1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1980/2876 K: 1983/2459 T: 07/06/1983


Ruhsat iptaline ilişkin işlem Danıştay’ca iptal edildiğinden bundan doğan 500.000 lira maddi ve 10.000 lira manevi zararın tazmini gerektiği

Dava, davacıya ait inşaat ruhsatının iptali işleminin Danıştay Altıncı Dairesi kararı ile iptal edildiğinden bahisle, ruhsat iptali nedeniyle uğradıkları 500.000 lira maddi, 50.000 lira manevi zararlarının yasal faizi ile birlikte tazmini istemi ile açılmıştır.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi sırasında Yasaya aykırı olarak tesis edilen işlemler nedeniyle, bireylere verilen zararların o hizmeti görmekle yükümlü idare tarafından karşılanması esastır.

Dava konusu olayda, davacıya verilen inşaat ruhsatının iptaline ilişkin işlemin mevzuata aykırılığı, Danıştay Altıncı Dairesinin kararı ile saptanarak işlem iptal edilmiş olduğuna göre, davalı idarenin hizmet kusuru açık olup, bu nedenle davacıya verilen zararın tazmini gerekmektedir.

Davalı belediye, ruhsatın İmar ve İskan Bakanlığı’nın emri ile iptal edildiğini, belediyenin kusurlu olamayacağını savunmakta ise de, inşaat ruhsatı vermek ve gerektiğinde iptal etmek belediyelere ait bir görev olduğundan ve ruhsat belediye tarafından iptal edildiğinden bu sav yerinde görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, davanın açıldığı tarihten itibaren, yalnız maddi tazminata ilişkin olarak hesaplanacak yasal faizi ile birlikte 500.000 liranın maddi, olayın cereyan tarzına göre takdir olunan 10.000 liranın da manevi zararına karşılık olarak davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verildi.