1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1980/836 K: 1983/4444 T: 30/12/1983


28.9.1978 günlü yönetmeliğin geçici maddesi (a) bendinin mevzuata aykırı olmadığı, buna göre komşu parseldeki yapının ruhsata bağlanmasının yerinde olduğu

Dava, davacının komşu parselinde yaptırılan inşaata ruhsat verilmesine ilişkin Belediye Encümeni kararı ile aynı konuyla ilgili Belediye Şube Müdürlüğü işleminin ve bu işlemlere yasal dayanak olan, 28.9.1978/günlü, 16418 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmeliğin geçici maddesinin (a) bendinin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

6785 sayılı İmar Kanununun 1605 sayılı kanunla değişik 57.maddesinde, İmar ve İskan Bakanlığı’nın bu yasanın tatbik şeklini gösteren nizamnameyi ve beldelerin inkişafı, mahalli özellikleri gibi hususları göz önünde bulundurarak belediyelerin imar talimatnamelerini hazırlamakla vazifeli ve tatbikatta görülecek lüzum üzerine bunlarda değişiklik yapmaya yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Davalı Bakanlık anılan yasa kuralının verdiği yetkiye dayanarak imar düzeninde meydana gelen hatalı uygulamaların bazı koşullarda giderilmesi için dava konusu yönetmeliği çıkarmıştır.

Davacı anılan yönetmeliğin geçici maddesinin (a) bendinde yer alan; “İmar Yönetmeliklerinin yapı ölçüleriyle ilgili diğer hükümlerine bakılmaksızın… ruhsata bağlanır.” hükmünün eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, imar düzenini bozacağını ileri sürmekte ve bu maddenin iptalini istemekte ise de bu sav yukarıda belirtildiği üzere yönetmeliğin imar düzenindeki hatalı uygulamaların bazı koşullara bağlı olarak giderilmesini sağlamaya yönelik bir kural tasarruf olması ve idarenin yasal görevi kapsamında düzenlenmesi karşısında iptal nedeni olarak kabul edilemez.

Dava konusu edilen Belediye Encümeni kararı anılan yönetmelik hükümlerine dayandığı ve yine davaya konu olan Belediye Şube Müdürlüğü’nün işlemi de, aynı yönetmelikten bahisle cezalı ruhsata bağlama durumunu açıklamaya yönelik olması nedeniyle bu işlemlerde de mevzuata aykırılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.