Kamu hizmetlerine ayrılan yerde 2 katlı yapı yapılabileceğinden, 4,5 katlı yapı yapılmasını öngören inşaat ruhsatından 2,5 kata ilişkin bölümünün iptali ile inşaatın durdurulmasında mevzuata aykırılık olmadığı
Dava, … parsel sayılı taşınmaz mal için verilen inşaat ruhsatının zemin ve birinci kat üzerindeki iki buçuk katının iptaline ve inşaatın durdurulmasına ilişkin davalı idare işleminin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
İmar Kanununun 33.maddesinde, İmar ve yol istikamet planlarında kamu hizmetlerine ayrılan yerlerin iskan hudutları içinde bulunanlardan dört yıllık imar proğramına dahil edilmiş olan yerler müddeti içerisin de, dört yıllık proğrama dahil bulunmayan yerler ise sahiplerinin yazılı müracaat gününden itibaren 5 yıl içerisinde kamulaştırılmadığı takdirde, yönetmelik hükümlerine uygun inşaat yapılmasına izin verileceği kurala bağlanmıştır.
Olayda imar planında kamu hizmetleri (yönetim merkezi) sahasında kalan 6 sayılı parsele İmar Kanununun 33.maddesi uyarınca beş yıl içinde kamulaştırılmadığından İmar Yönetmeliğinin 3.13 ve 3.14. maddeleri hükümlerine göre 15.6.1979/gününde 4,5 katlı ve yapı alanı 440 m2 olan inşaat ruhsatı verildiği dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmıştır.
İmar Yönetmeliğinin 3-05.maddesinde kamu hizmetlerine ayrılan yerlerin mal sahibinin yazılı başvurusu üzerine 5 yıllık müddeti dolupta kamulaştırılmayanlarına belediyece 2 katı ve 2 katın toplam alanı da 250 m2 yi geçmeyen inşaat ruhsatı verilebileceği belirtildiğinden bu hükme aykırı olarak verilen 4,5 kata ve 440 m2 yapı alanına izinli 15.6.1979/günlü inşaat ruhsatının, bu ruhsat uyarınca yapılan inşaatın zemin kat ve birinci katların beton iskeleleri tamamen bitmiş, ikinci kata başlanmış vaziyette iken son 2,5 katının iptal edilmesinde ve yapının durdurulmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Davacının iddiaları da yerinde görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.