1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1981/1764 K: 1984/2706 T: 26/09/1984


Parselasyon haritası düzenlenebilmesi için öncelikle ortada tatbikat planının bulunması tevhit ve ifrazın bu plana uygun olması, 42.maddeye göre % 25 e kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceği hususları incelenmeksizin parselin yeşil sahaya giren kısımlarının bedelsiz belediyeye terki halinde ifraz yapılabileceği yolundaki işlemde isabet bulunmadığı

Dava, parsellerin tevhit ve ifrazı sonucu oluşacak olan ve yeşil alan olarak belirlenen 48 sayılı parselin belediyeye bedelsiz terkinden sonra ifrazın yapılabileceğine ilişkin belediye encümeni kararının davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

Belediye encümeninin kararıyla tesis edilen işlemin İmar Kanununun 42. maddesi kapsamına giren bir düzenleme olduğu açıktır. Zira dava konusu düzenleme ile, yeni imar adaları, imar parselleri, yollar, yeşil alan ve çocuk bahçelerinin oluşturulduğu belirgin bir biçimde ortadadır. Bu durum karşısında davacıların yapılan düzenlemenin İmar Kanununun 42. maddesi kapsamına girmediği yolundaki iddiası yerinde görülmemiştir.

İmar Tüzüğünün 22.maddesinde tatbikat planı, parselasyon haritaların tanzimine esas olan imar planı olarak tanımlanmış, aynı tüzüğün 32. ve İmar Kanununun 42.maddelerinde de imar ve yol istikamet planları hudutları içinde kalan binalı ve binasız gayrimenkulleri bu plan esaslarına uygun hale getirilmesi için belediyelerin parselasyon ve tatbikat haritaları yaptırmak suretiyle gayrimenkulleri birleştirmeye ve gayrimenkul sahiplerine müstakil veya şuyulu olarak dağıtmaya ve yüzde yirmi beş oranına kadar düzenleme ortaklık payı almaya yetkili oldukları kurala bağlanmıştır.

Değinilen yasal durum karşısında, parselasyon haritası düzenlenebilmesi için, ortada bir tatbikat planının var olması, davacı tarafından istenilen tevhit ve ifraz işleminin anılan imar planı esaslarına uygun düşüp düşmediğinin incelenmesi, uygunluğunun saptanması halinde İmar Kanununun 42.maddesi uyarınca yüzde yirmi beş oranına kadar düzenleme ortaklık payı alınacağının göz önünde tutulması, beldenin imar ve yol istikamet planının bulunmaması halinde ise, İmar ve Yol İstikamet Planı Bulunmayan Beldelerde Uygulanacak İmar Yönetmeliğinin 4.03, 4.04 ve 4.05 maddeleri uyarınca işlem tesis edilmesi gerekirken yukarda belirtilen esaslara uyulduğu açıkça gösterilmeden yapılan parselasyon işleminde mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, yeniden işlem tesis edilmek üzere belediye encümeni kararının iptaline karar verildi.