1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1983/272 K: 1985/33 T: 09/01/1985


Yola giden kısmın bedelsiz terki koşuluyla ifraz yapılamayacağı, adadaki diğer parseller imara elverişli ise tevhit-ifraz yerine 42.maddenin uygulanması gerektiği

Dava, 23 ve 24 parsel sayılı taşınmazlardan 24 sayılı parselin iki kısma ifrazı ve ifrazdan doğacak kısmında 23 sayılı parselle tevhidi yolundaki davacılar isteklerinin imar planında yola isabet eden kısımların belediye adına bedelsiz terki şartıyla kabulüne ilişkin Belediye Encümeni kararının davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

6785 sayılı İmar Kanununun 1605 sayılı kanunla değişik 37.maddesinde imar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifrazların bu plana uygun olması şarttır. İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yada parselasyon planı tamamlanmamış olan yerlerde yapılacak ifrazların, inşa edilecek binanın cephesinden dar olmamak üzere, asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri talimatnamelerde tesbit edilir.

İmar ve yol istikamet planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrımankullerin bu kısımlarının ifrazına izin verilmez kuralları yer almıştır. Görüldüğü gibi 6785 sayılı Kanunun 37.maddesinde tevhit ve ifraz taleplerinin, yola isabet eden kısmının bedelsiz terki şartıyla kabul edileceği yolunda bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak dava konusu parsellerin yer aldığı imar adasının, plan ve mevzuata uygun şekilde inşaata veya tesbit edilmiş olan diğer kullanma şekillerine elverişli duruma getirilmesi için, 6785 sayılı Kanunun 42.maddesi uyarınca yeni bir düzenleme yapılması gerekli ve zorunlu ise, ifraz-tevhit yerine 42.madde ve buna ilişkin Yönetmelik hükümlerine göre, düzenleme yoluna gidilmesi ve bu durumda yüzde yirmibeş oranına kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceğinin göz önünde tutulması, beldenin imar ve yol istikamet planının bulunmaması halinde de, İmar ve Yol İstikamet Planı Bulunmayan Beldelerde Uygulanacak İmar Yönetmeliğinin 4.03. 4.04 ve 4.05 maddeleri uyarınca işlem tesis edilmesi gerekirken davacıların tevhit ve ifraz yolundaki istemlerinin imar planında yola isabet eden kısımların belediyeye bedelsiz terki şartıyla kabulüne ilişkin dava konusu encümen kararında mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle dava konusu belediye encümeni kararının iptaline, karar verildi.