1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1984/989 K: 1985/484 T: 13/03/1985


İmar planında pazar yeri olarak ayrılan bir yerin yol yapımı amacıyla kamulaştırılamayacağı

Uyuşmazlık; imar planında pazar yeri olarak görülen taşınmazın yola kalbedilmek üzere kamulaştırılmasına ilişkin belediye encümen kararına karşı açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden oluşmaktadır.

6785 sayılı Yasanın 32.maddesinin son fıkrasında, herhangi bir sahanın, imar ve yol istikamet planı esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve talimatname hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı ve üzerine bu maksatlara aykırı yapılamayacağı kurala bağlanmış, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 29.1.1976 günlü, E:1974/2, K:1976/2 sayılı kararıyla da bu durum doğrulanmış ve Kamulaştırma Kanununa dayanılarak yapılan kamulaştırmalarda, kamulaştırma konusu taşınmazların yürürlükteki imar planlarında belirlenen amaç dışında kamulaştırmalarının ancak imar planlarında bu yolda yapılacak değişiklikle mümkün olabileceği belirtilmiştir.

Olayda ise yola kalbedilmek üzere belediye encümeni kararıyla kamulaştırılan taşınmazın imar planında pazar yeri olarak ayrıldığı davalı idare savunmasında belirtilmiş bulunduğundan, tesis edilen işlemi onaylı imar planına ve anılan yasa hükümlerine bu nedenle aykırı bulunmaktadır.

Öte yandan imar planı uyarınca kurulacak pazaryeri bütünlüğü içinde davacı taşınmazının üzerine isabet eden bir yolun da bulunmadığı dosyadaki belgelerden anlaşılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle temyiz edilen İdare Mahkemesinin davacılara ait taşınmazın kamulaştırılması yolundaki işlemi iptal eden kararının sonucu itibariyle onanmasına karar verildi.