1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1985/32 K: 1985/887 T: 22/05/1985


İmar planında inşaat nizamı belirtilmediğine göre imar yönetmeliği hükümleri göz önünde tutularak davacıya ayrık nizam inşaat izni verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı

Dava, taşınmaz mala ikili (ikiz) blok inşaat yapma izin verilemeyeceği, 6 metre cepheli bahçeli nizam (ayrık nizam) inşaat izni verilebileceği hakkındaki 27.6.1983/günlü davalı idare işleminin iptali isteğiyle açılmış, mahkemece uyuşmazlık konusu parselin yer aldığı adanın imar durumunun ikiz bahçeli olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onandığı ve tapuya bu şekilde tescil ettirildiği bu nedenle işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş ve bu karar davalı idarece temyiz edilmiştir.

İmar Kanununun 32.maddesinin ikinci fıkrasında genel olarak herhangi bir sahanın imar ve yol istikamet planı esaslarına, bulunduğu bölgenin koşullarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı ve üzerine bu maksatlara aykırı yapı yapılamayacağı kurala bağlanmıştır.

1/1000 ölçekli tatbikat planında dava konusu parselin yer aldığı imar adasında 9.50 metre yüksekliğinde yapı yapılabileceği belirtilmiş olup inşaat nizamı konusunda bir açıklık getirilmemiştir.

Malatya İmar Yönetmeliğinin 1.03 maddesinde ise, imar planlarında aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde yönetmelikte yazılı hükümlerin uygulanacağı; 1.04.maddesinde, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte de yer almamış hususlarda lüzum ve ihtiyaca ve civarın karakterine göre uygulanacak şekli takdire ve 3.12.maddesinde; ayrık yapı nizamına tabi olan veya ikili blok yapılması gereken yerlerde, daha uygun çözüm yolları bulmak maksadı ile, bir kaç dar parseli birlikte mütalaa ederek o yer için tespit edilen yapı karakterine uyacak bir tertipten uzaklaşmamak üzere, bina cepheleri toplamı 24 metreyi geçmeyen iki veya üçlü bloklar teşkil etmeye belediyelerin yetkili olduğu öngörülmüştür.

İmar planında inşaat nizamı belirtilmemiş olduğundan söz konusu ada da ayrık bahçeli inşaat nizamının uygulandığı yukarıda yer alan imar yönetmeliğinin 3.12.maddesi uyarınca da bazı parsellere ikili blok inşaat izni verildiği, yalnızca adanın ortasında bulunan davacıya ait parselin boş kaldığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmıştır.

Davacının iddia ettiğinin aksine imar planında inşaat nizamı gösterilmemiştir. Bu nedenle İmar Yönetmeliği hükümlerine göre davacıya ayrık nizam inşaat izni verilebileceği yolundaki işlemde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Ayrıca söz konusu parselin sağ ve solundaki parseller de ruhsat uyarınca yapılmış yeni binalar bulunmaktadır. Adanın teşekkül etmiş durumuna göre de, davacının isteği üzerine Asliye 1.Hukuk Mahkemesince yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporda da belirtildiği gibi dava konusu parsel üzerinde ikiz bahçeli nizam inşaat yapmak mümkün değildir.

Açıklanan nedenlerle temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca yukarıda belirtilen gerekçeyle davanın reddine karar verildi.