1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1985/856 K: 1985/1454 T: 12/12/1985


Kamulaştırma işleminin yapıldığı tarihte imar planına aykırılık söz konusu ise de davanın devamı sırasında imar planında kamulaştırma amacına uygun olarak değişiklik yapıldığından, davanın reddine ilişkin mahkeme kararında isabetsizlik bulunmadığı

Eceabat Merkezindeki iki parsel sayılı taşınmazın belediye sitesi için kamulaştırılmasına ilişkin işlemin iptali dileğiyle açılan davanın reddine dair İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.

Temyiz edilen İdare Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.

KARŞI OY: İmar planında “Belediye Sitesi” yeri olarak ayrıldığı gerekçesiyle Belediye Encümeni kararıyla kamulaştırılmasına karar verilen taşınmaz malların, kamulaştırma kararının verildiği tarihteki belde imar planın da Ticaret sahasında kaldığı, kamulaştırma kararının verildiği 27.10.1982/tarihinden çok sonra, İmar ve İskan Bakanlığınca 16.6.1983 tarihinde onaylanan tadilat imar planıyla Ticaret sahasından çıkartılarak Belediye Sitesi yerine ayrıldığı anlaşılmaktadır.

İmar planı bulunan belediyelerde, mevcut imar planlarında belirtilen maksat dışında kamulaştırma yapmaya mevzuat hükümleri cevap vermemektedir. Böyle bir engel, kişinin mülkiyet hakkının keyfi uygulamalardan korunması ve bir bakıma güvence altına alınması yönünden de gereklidir.

Her ne kadar olayda; dava devam ederken imar planı tadilatı yapılmış ve sözü geçen taşınmaz mallar bu planla Belediye Sitesi yerine ayrılmış ise de; kamulaştırma kararlarını incelerken, taşınmazın, kamulaştırma tarihinde mevcut olan plandaki tahsis amacına uygun olup olmadığına, bakmak veya yargı denetimini buna göre yapmak gerekir. Bu nedenle İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyuyla karara karşıyım.