1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1987/1408 K: 1987/1069 T: 17/11/1987


Mahallinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu, davacılara ait taşınmaza komşu parsele 12×19 m. yapılanma alanı sağlayan imar planı değişikliğinde mevzuata aykırı bir yön bulunmadığı, dava konu plan değişikliğinin evvelce verilen Danıştay kararına, aykırı bir yönü olmadığı

Dava, taşınmaza 12×19 m. yapılanma alanı sağlayan 6.12.1985/onay tarihli imar planı değişikliği işleminin iptali dileğiyle açılmış, İdare Mahkemesince; dosyada bulunan Danıştay Altıncı Dairesinin kesinleşmiş kararıyla uyuşmazlık konusu taşınmazın derinlik ve yapılanma alanının 12×14.5 m.den 12×20 m.ye çıkarılmasına ilişkin plan değişikliğinin iptal edildiği, Danıştay’ca iptal edilen hususun 12×20 m. derinlik ve taban alanı verilmesi olduğu, iptal kararının derinlik artırılmasını kapsadığı, ancak parseldeki yapılanma koşullarını belirlemediği, Danıştay kararı ile meydana gelen boşluğa gidermenin idarenin görevi olduğu, bu amaçla 12×19 m. derinlik ve taban alanı verilmesini öngören plan değişikliğinde planlama ilkeleri ve kamu yararı bulunup bulunmadığını saptamak amacıyla yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporuyla dosyadaki belgelerin incelenmesin den dava konusu plan tadilatının şehircilik, planlama ve kamu yararı esasları ile komşu parsellerde oluşan yapılaşmadaki eşitlik ilkelerine aykırı olmadığı, davacıların Danıştay’ın iptal kararı ile kazandıklarını öne sürdükleri haklarını yok edici yönü bulunmadığı gerekçeleriyle reddedilmiş, karar davacılar tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz dosyası ile Dairemizin … esasında kayıtlı dava dosyalarının birlikte incelenmesinden, Danıştay Altıncı Dairesinin kararıyla dava konusu taşınmaza 20 m. bina derinliği verilmesini öngören 22.12.1973 onay tarihli imar planı değişikliğinin iptal edildiği anlaşılmakta olup, anılan mahkeme kararının herhangi bir bina derinliği belirlemesinin söz konusu olmadığı açıktır.

Dava konusu işlemin iptali istemi ile açılan davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1 sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.