1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1988/266 K: 1989/714 T: 29.3.1989


Mevzii imar planı belediye ya da iller bankası aracılığıyla hazırlanabilir. PTT bölge müdürlüğünce mevzii imar planı hazırlanamaz; hazırlanırsa belediye meclisince onanmaması gerekir.

İstemin Özeti: Davacıların maliki bulundukları … köyü, … ve … parsel sayılı taşınmazların PTT Eğitim ve Dinlenme Tesisi yeri olarak ayrılmasına ilişkin PTT … Bölge Müdürlüğünce hazırlanan mevzii imar planını onayan belediye meclisinin 16.2.1987/günlü, 4 sayılı kararının iptaline ilişkin … İdare Mahkemesinin 27.11.1987/günlü, E:1987/232, K:1987/957 sayılı kararının, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.12.1985/günlü, 12730 sayılı genelgesinin 3. maddesinde, gerek belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve gerekse dışında herhangi bir ölçekte planı bulunmayan yerlerle ilgili olarak önerilen mevzii veya ilave imar planlarının incelenmesinde, denilmekte, herhangi bir kuruluşça yaptırılarak önerilen bir mevzii imar planının da mecliste görüşülerek onaylanabileceği hususunun açıklığa kavuşturulduğu, ilgili kuruluşun planının kapsadığı yerde tapulu taşınmazı olması şartının aranmadığı öne sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbiri bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

Savcı Orhan Dikbaş`ın Düşüncesi: P.T.T: İdaresince hazırlattırılan mevzii imar planıyla ilgili uyuşmazlık hakkında … İdare Mahkemesi kararının, ilgili kurumun, önerilen plan içinde taşınmaz malının bulunmadığı gerekmediği yolundaki iddialarla temyizen bozulması istenilmiş ise de;

2577 sayılı Yasa`nın 46 ncı maddesi uyarınca İdare Mahkemelerinin nihai kararlarına karşı yapılan temyiz isteminde; öne sürülen hususlar, anılan yasanın 49 uncu maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymadığından, İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Türk Milleti adına karar veren Danıştay Altıncı Dairesince dosyadaki belgeler incelendikten sonra temyiz isteminin süresinde olduğu görülerek işin gereği düşünüldü:

Dava, davacıların maliki bulundukları …, … Köyü, …, … ve … parsel sayılı taşınmazların PTT Eğitim ve Dinlenme Tesisi yeri olarak ayrılmasına ilişkin PTT … Bölge Müdürlüğünce hazırlanan mevzii imar planını onayan belediye meclisinin 16.2.1987/günlü, 4 sayılı kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince, 3194 sayılı İmar Kanunu`nun 8. maddesi b fıkrası ile İmar Planlarının Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 4. maddesi hükümlerine göre, mevzii imar planının ya belediyesince bizzat (belediyenin planlama grubunca) hazırlanması veya ihale suretiyle plan müelliflerine hazırlattırılması veyahutta İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki verilmek suretiyle yaptırılmasının zorunlu olduğu, olayda ise davacıların mevzii imar planı yapılması yolunda herhangi bir başvurusunun bulunmadığı gibi mevzii imar planını hazırlatan PTT … Bölge Müdürlüğünün bu alanda tapulu taşınmazının bulunmadığı, ayrıca mevzii imar planının yukarıda belirtilen şekillerden biriyle hazırlanması gerekirken, davacıların haklarını kısıtlayacak şekilde PTT İdaresince bu usule uyulmaksızın hazırlanan mevzii imar planının onanması yolundaki Meclis kararında mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlem iptal edilmiş ve bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.

Dava konusu işlemin iptali istemi ile açılan davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu`nun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmamaktadır.

Öte yandan, 3194 sayılı İmar Kanunu`nun imar planlarında Bakanlğın yetkisini düzenleyen 9. maddesinin 2. fıkrasında, bir kamu hizmetinin görülmesi maksadı ile resmi bina ve tesisler için imar planlarında yer ayrılması veya bu amaçla değişiklik yapılması gerektiği taktirde, Bakanlığın, valilik kanalı ile ilgili belediyeye talimat verebileceği veya gerekirse imar planının resmi bina veya tesislerle ilgili kısmını re`sen yapabileceği ve onaylayacağı kurala bağlanmıştır.

Uyuşmazlık konusu olayda, PTT Eğitim ve Dinlenme Tesislerine ayrılan taşınmazlar için yukarıda belirtilen prosedüre de riayet edilmeksizin mevzii imar planının hazırlandığı anlaşılmış olup işlem bu yönüyle de yasal düzenlemeye aykırılık teşkil etmektedir.

Açıklanan nedenlerle, temyize konu … İdare Mahkemesinin 27.11.1987/günlü, E:1987/232, K:1987/957 sayılı kararının yukarı belirtilen gerekçe de eklenmek suretiyle ONANMASINA, fazla yatırılan 3000 lira harcın temyiz isteminde bulunana iadesine, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 29.3.1989/gününde oybirliğiyle karar verildi.