Kıyıda yapı yapılmasını öngören inşaat ruhsatının iptalinde ve yapının yıktırılmasına karar verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı.
Dava, inşaat ruhsatının İmar ve İskan Bakanlığının yazısı uyarınca iptaline ilişkin İl İmar Müdürlüğü işlemi ile bu yerde yapılmakta olan inşaatın İmar Kanununun Ek 7 ve Ek 8.maddelerine ilişkin Yönetmeliğin 1.07.maddesine ve belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köylerin ve mezraların yerleşik alanlarında uygulanacak Yönetmeliğin 5. maddesine aykırı olması nedeniyle yıktırılmasına ilişkin İl İdare Kurulu kararının davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
İmar Kanununun Ek 7 ve Ek 8.maddelerine ilişkin Yönetmeliğin 1.07.maddesinde; deniz, göl ve nehirlerden herkesin mutlak bir eşitlik ve serbestlikle yararlanmasını sağlamak için kıyılarda ve kıyının 30 metreden dar olduğu yerlerde ülke nivelman ağına göre saptanmış sıfır kotlu doğal eş yükselti eğrisinden kara yönünde en az 30 metre içinde hiçbir yapı, yapılamıyacağı; İmar Kanununun Ek 7 ve Ek 8.maddelerine ilişkin Yönetmeliğin kapsamına giren alanlardaki belediye ve mücavir saha sınırları dışında kalan köylerin ve mezraların yerleşik alanlarında uygulanacak Yönetmeliğin 5. maddesinde de, köy ve mezraların dağınık yerleşik alanlarında planlama yapılmadıkça deniz, göl ve nehir kenarlarından 30 metre içerisinde hiç bir yapı yapılamıyacağı, yapılmış olanların değiştirilemiyeceği, bunlara ekleme yapılamıyacağı kurala bağlanmıştır.
Olayda da, davacı tarafından yapılan inşaatın kıyıda kaldığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmış olup, yukarıda anılan Yönetmelik kurallarına aykırı düştüğünden ruhsatının iptal edilerek, yıktırılmasına karar verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Öte yandan Güllük köyünün Milas Belediyesi mücavir alanına alınması dava konusu işlemlerin tesis edildiği tarihten sonra olduğundan bu durum sözü edilen işlemleri kusurlandıracak bir neden olarak görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.