2805 sayılı Yasanın 14. maddesinin (d) bendine göre ruhsat ve eklerine uygun yapılan yapıların ruhsat iptali isteminde, karar verilmesine yer olmadığı
Dava, tatil köyüne ait yapılara 28 adet ilave daire yapılmasına ilişkin inşaat ruhsatının davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
6785 sayılı İmar Kanununun 32.maddesi, herhangi bir sahanın imar ve yol istikamet planı esaslarına, bulunduğu bölgenin koşullarına ve yönetmelik kurallarına aykırı maksatlar için kullanılmayacağını ve üzeri ne bu maksatlara aykırı yapı yapılmayacağını kurala bağlamıştır.
Mücavir saha çevre düzeni planında tatil köyünün bulunduğu parsel parsel hakkında 8 blok, her blok dört kat, her kat dört daire, olmak üzere yapılaşmaya izin verilebileceği özel şart konulduğu, 22.6.1979/günlü, 1/5000 ölçekli Alanya Telatiye mevzi imar planında da aynı durumun muhafaza edileceğinin plan notu olarak yer aldığı, ancak söz konusu parselde 14 blok halinde, blokların zemin katlarında iki dairelik yer boş bırakılmak suretiyle inşaatın yapıldığı, daha sonrada anlaşmazlık konusu inşaat ruhsatı verilerek boş bırakılan bu yerlerde 28 dairenin yapımına imkan sağlandığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmıştır.
Bu durum karşısında dava konusu edilen yapılaşmanın ve bunun dayanağı inşaat ruhsatının 6785 sayılı İmar Kanununun 32.maddesine ve yukarıda değinilen imar planı notuna aykırı düştüğü açıktır.
Ancak 2805 sayılı İmar ve Gecekondu mevzuatına aykırı olarak yapılan yapılara Uygulanacak İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun bir maddesinin değiştirilmesi hakkındaki kanunun 14.maddesinin (d) bendinde, daha önce verilmiş olan ruhsat ve eklerine göre inşa edilen veya inşa halindeki yapılar için daha önce verilmiş olan ruhsat ve kullanma izinlerinin müktesep hak kabul edileceği hükme bağlandığından anlaşmazlık konusu yapılar hakkında bu kanun hükümleri uyarınca değerlendirme yapılarak yeni bir işlem tesis edileceği nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verildi.