4 yıllık ruhsat süresi bittiğinden 1. 2. ve 3.katlar için kullanma izni verilmemesinde ve ruhsatsız duruma düşen bu katlar için otopark ücreti alınmasında isabetsizlik bulunmadığı
Dava, taşınmaz üzerinde yapılan işhanı inşaatının 1. 2. ve 3.katlarına yapı kullanma izni verilmesi ve otopark ücret alınmaması yolundaki istemin reddine ilişkin davalı idare işleminin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
6785 sayılı Yasanın 16.maddesinde, yapı tamamen bittiği takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için belediyeden izin alınmasının zorunlu olduğu, yapının mal sahibinin yazılı isteği üzerine fen ve sağlık mensuplarınca muayene edilerek ruhsat ve eklerine uygun olduğu, kullanılmasında fen ve sağlık bakımından sakınca görülmediği takdirde kullanma izni verileceği; aynı yasanın 10.maddesinde yapıya başlama süresinin ruhsatiye tarihinden itibaren bir yıl olduğu, bu süre içinde yapıya başlanmadığı, veya başlanıp da, her ne sebeple olursa olsun ruhsat süresi ile birlikte 4 yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsatiyenin hükümsüz olup yeniden ruhsat alınmasının zorunlu bulunduğu, yine aynı yasanın 18.maddesinde de inşaatın bitme gününün kullanma izninin verildiği tarih olduğu kurala bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davaya konu işhanı inşaatının yapımına 1.8.1960 günlü, inşaat ruhsatı ile başlanıldığı, zemin kattaki dükkanlar için 1962 ve 1963 yıllarında yapı kullanma izni alındığı, diğer katların yapımı 6785 sayılı Yasanın 10.maddesinde öngörülen dört yıllık süre içinde tamamlanmamış olduğundan inşaat ruhsatının hükümsüz kaldığı anlaşılmıştır. Bu durum da yasal süresi içinde tamamlanmış olması nedeniyle ruhsatı hükümsüz kalan 1.2. ve 3. katlar için yeniden ruhsat alınmadan kullanma izni verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Dava dilekçesinde 1.2. ve 3.katların dört yıllık yasal süresi içinde bitirildiği öne sürülmüşse de, bu husus kanıtlanamadığı gibi, 6785 sayılı yasanın 18.maddesinde inşaatın bitme gününün kullanma izninin verildiği tarih olduğu kurala bağlanmış olup, dört yıllık süre içinde kullanma izni verilmesi isteğiyle belediyeye başvurulmadığından bu sav geçerli görülmemiştir. Öte yandan yasal süresi içinde tamamlanmadığından ruhsatsız duruma düşen, bu nedenle kullanma izni alınmayan 1. 2. ve 3. katlar 6785 sayılı Yasaya 1605 sayılı Yasa ile eklenen Ek 1.maddeye göre çıkarılan otopark yönetmeliğine tabi olduğundan ruhsat yenilenmesi sırasında buna göre inceleme yapılarak otopark ücret alınacağı da doğaldır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.