Karı-koca arasında yapılan satış 775 sayılı yasanın 34.maddesi kapsamına girmediğinden tahsisin geri alınmasında isabet olmadığı
Dava, taşınmaz malın 775 sayılı Yasa uyarınca davacıya tahsisine ilişkin işlemin iptali yolundaki davalı idare işleminin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; gecekondu önleme bölgesindeki arsanın 775 sayılı Yasa uyarınca yoksul ve dar gelirli olarak davacı …’a 18.10.1968 gününde tahsis edildiği, davacının kendisine tahsis edilen arsa üzerinden konut yapımına başladığı ve düzenlenen protokolle bodrum katlı kaba inşaatlı arsayı … lira karşılığında …’a sattığı, davalı idarece durumun saptanması üzerine binanın 1970 yılı birim fiyatlarına göre takdir edilen değeri olan … lira davacıya ödenmek suretiyle 22.1.1979/gününde tahsisin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır.
775 sayılı Yasanın 34.maddesinde, bu yasa hükümlerine göre tahsis olunan arsalar, yapılar ve bu arsalar üzerinde yapılan bina ile meydana gelen taşınmaz malların tahsis tarihinden itibaren 20 yıl süre ile devir ve temli8k olunamayacağı kurala bağlanmış ise de; tahsisin iptal edildiği tarihte davacının satış yaptığı kişi ile evli olduğu duruşmada davacı tarafından ibraz edilen Bursa Belediyesince düzenlenmiş 25.3.1977 günlü evlenme cüzdanının incelenmesinden anlaşılmış olup, karıkoca arasındaki bu satış 775 sayılı Yasanın 34.maddesi kapsamına girmeyeceğinden, bu satış nedeniyle tahsisin iptali yolundaki davalı idare işleminde isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenle dava konusu işlemin iptaline oyçokluğuyla karar verildi.
AZLIK OYU: 775 sayılı Yasanın 34.maddesinde bu Yasa hükümlerine göre tahsis olunan arsalar, yapılar ve bu arsalar üzerine yapılan bina ile meydana gelen taşınmaz malların tahsis tarihinden itibaren 20 yıl süre ile devir ve temlik edilemeyeceği, satış vaadi sözleşmesine konu teşkil etmeyeceği kurala bağlanmıştır.
Olayda da, davacının 18.10.1968 tarihinde kendisine tahsis olunan arsayı üzerinde yapmış olduğu inşaatla birlikte 19.10.1973 tarihinde bir başka kişiye sattığının davalı idarece saptanması üzerine, yukarıda anılan yasa kuralı uyarınca tahsisin iptal edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Davacının sonradan satış yaptığı bu kişi ile evlenmiş olmasının tahsis işlemine geçerlilik kazandıramayacağı da açıktır. Bu nedenlerle davanın reddi gerekeceği oyu ile çoğunluk kararına karşıyım.