1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1984/946 K: 1985/134 T: 23/01/1985


İmar planında konut alanında kalan binanın mağaza olan bağımsız bölümünün birahaneye dönüştürülmesini öngören proje ve tadilat ruhsatında mevzuata aykırılık bulunmadığı

Uyuşmazlık; taşınmazda bulunan yapının 15 numaralı bağımsız bölümünü birahaneye dönüştürme amacıyla Belediye Başkanlığınca onaylanan proje ve verilen tadilat ruhsatının iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.

Temyiz edilen İdare Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.

KARŞI OY: 24.2.1984/gününde kabul edilerek 8.3.1984/gününde yürürlüğe giren 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılar Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun 9.maddesinde, daha önce mevzuata aykırı ruhsat verilipte bu ruhsat ve eklerine göre inşa edilen veya inşa halindeki yapılarla her ne sebeple ruhsat ve kullanma izni iptal edilen yapılar için (tehlike arz edenler hariç) daha önce verilmiş bulunan ruhsat ve kullanma izinlerinin müktesep hak kabul edileceği hükme bağlandığından anlaşmazlık konusu yapı bölümü hakkında bu Kanun hükümleri uyarınca değerlendirme yapılarak yeni bir işlem tesis edileceği nedeniyle “Karar verilmesine yer olmadığına” karar verilmesi gerekirken işin esasının incelenmesinde isabet bulunmadığından İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyuyla çoğunluk kararına karşıyım.

KARŞI OY: 6785 sayılı Kanunun 1605 sayılı kanunla değişik 32.maddesinde; genel olarak herhangi bir sahanın İmar ve Yol İstikamet planlarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve talimatname hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı ve üzerine bu maksatlara aykırı yapı yapılamayacağı hükme bağlanmış, bu hükümle gerek inşaat anında ve gerekse inşaatın bitiminden sonra yapıların, imar ve istikamet planı, bölge şartları ve talimatname hükümlerine aykırı maksatlar dışında kullanılması yasaklanmıştır.

Olayda; … parseldeki zemin katında iki mağaza bulunan 14 dairenin ikamet apartmanın, zemin katındaki 15 numaralı mağazanın birahaneye dönüşümü maksadıyla, bu bağımsız bölüm malikinin talebi üzerine … Belediyesince bu yoldaki projenin onaylandığı ve tadilat inşaat ruhsatı verildiği anlaşılmaktadır. Dava konusu bağımsız bölüm Yönetim planının eki olarak tapu kütüğüne Mağaza olarak tescil edilmiş olup, bilahare müşterisinin restorana dönüştürülmesi yolundaki isteği kat malikleri kurulunca reddedilmiştir.

Diğer taraftan 634 sayılı kanunun gerekçesinde de belirtildiği üzere; kat maliklerinin yapmaları yasak işler 24.maddede gösterilirken zikrolunan misaller tadadi mahiyette değildir. Özellikle maddenin birinci fıkrasında mesken veya iş veya ticaret yeri olarak kullanılan ana gayrimenkulde hangi müesseselerin kurulu0 kurulmayacağı bakımından ana gayrimenkulün genel durumunun göz önüne alınması ve açılacak işyerlerinin birbirleriyle olan alakası ve bunların binanın durumu ile bağdaşıp bağdaşmayacağı noktalarından incelenmek lazımdır. Mağaza ve içkili yerler gerek uğraşı biçimleri, açılış ve kapanış saatleri, diğer kat maliklerini sosyal açıdan etkileyişleri, gerek biralara girip çıkanların sayısı ve sürekliliği bakımlarından farklı nitelikteki yerlerdir.

Kaldı ki, ana gayrimenkulün imar planında konut alanında kaldığında uyuşmazlık yoktur. Konut alanında kalan gayrimenkullerin zemin katlarında ise, ancak günlük gereksinimleri karşılayacak dükkan yapımına müsaade edilebilir.

Açıklanan bu durum karşısında 15 numaralı bağımsız bölüme verilen tadilat inşaat ruhsatının iptali gerekmektedir. Bu nedenle temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının bozulması ve dava konusu işlemin iptali gerektiği oyuyla karara karşıyım.