Anıtlar yüksek kurulunca onaylanan projeye göre yapılan ancak ruhsat alınmayan yapının 3194 sayılı yasanın 32. maddesi gereğince yıktırılmasına karar verilmesinde isabetsizlik görülmediği
Dava, taşınmaz üzerinde bulunan 7.00×4.30 m. boyutlarındaki yapının, Finike-Kumluca Çevre Düzeni Planında Arkeolojik SİT alanında kalması nedeniyle yıkımına ilişkin kararın iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; dava konusu yapı ile ilgili olarak hazırlanan projenin Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı kararıyla onanarak projeye uygun uygulama yapılmasına izin verildiği, 2.6.1989 günlü raporda ise davacı tarafından onaylı projeye aykırı olarak eklenti ve pencere açılması durumlarının saptandığı, buna karşın yıkım kararının yapının tamamını kapsadığı, bu haliyle hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun Ruhsatsız yapı yasağı başlığını taşıyan 16.maddesinde; “Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların korunma alanlarında ruhsatsız olarak inşaat yapmak yasaktır. Buralarda ruhsatsız olarak yapılacak inşaatlar ile, koruma amaçlı imar planlarında, plana; sitlerde, sit şartlarına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkında imar mevzuatına göre işlem yapılır.” hükmü ile 3194 sayılı İmar Kanununun ruhsat alma şartlarını düzenleyen 22.maddesinin 1.fıkrasında; “Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece; tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.” hükmü yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden; mimari projenin Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığınca onaylandıktan sonra, yukarıda anılan 3194 sayılı Yasanın 22.maddesinde sayılan belgelerle birlikte valilik bürosuna ruhsat için başvuruda bulunulmadan inşaata başlanıldığı anlaşılmaktadır. Dava konusu taşınmaz üzerinde ruhsatsız yapı yapılamayacağı yasa hükmü gereği olduğundan, ruhsatsız olarak yapılan yapının 3194 sayılı Yasanın 32.maddesi uyarınca yıktırılmasına karar verilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığından mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle Antalya İdare Mahkemesinin 26.6.1990 günlü, 1990/808 sayılı kararının bozulmasına karar verildi.