1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1990/2740 K: 1992/1658 T: 16/04/1992


Çanak antenin taban betonunun yapı kapsamında bulunması nedeniyle 3194 sayılı imar kanununun 32.maddesi uyarınca işlem yapılması gerektiği

Dava, Yuvacık kasabasında bulunan taşınmaz üzerinde İzmit Belediyesince kurulan telsiz role ve televizyon uydu aktarıcı istasyon binasının yıktırılması yolundaki Yuvacık Belediye Encümeni Kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; yıkımına karar verilen ve yapı olarak tabir edilen şeylerin çanak antenlerden ibaret olduğu, 3194 sayılı yasanın 20.maddesinde belirtilen yapı tabiri kapsamında düşünülemeyeceği, bu durumda 3194 sayılı yasanın 32.masddesi uyarınca işlem tesis edilemeyeceği gerekçesiyle dava konusu yıkım işlemi iptal edilmiş, bu karar davalı idare vekili tarafından temyiz edilmiştir.

3194 sayılı yasanın 5.maddesinde yapı ve bina tanımlanmış “Yapı” başlığını taşıyan 20.maddesinde “a-) Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde, b-) Kuruluş veya kişilerce kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile imar planı, yönetmelik ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir.” hükmü yer almış, aynı yasanın 32. maddesinde, “bu kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar harici, ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibi ne tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren ençok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina belediye encümeni veya İl İdare Kurulu kararını müteakip belediye veya valilikçe yıktırılır. ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir” hükmüne yer verilmiştir.

Yasanın bu hükümleri ile dava dosyasının birlikte incelenmesinden; dava konusu çanak antenlerin ruhsatsız olarak taban betonu atılıp yerleştirildiği anlaşılmaktadır. Taban betonlarının 3194 sayılı yasanın 5. maddesinde yer alan yapı tanımının kapsamında kaldığı açıktır. Bu durum karşısında ruhsatsız olarak yerleştirildiği anlaşılan çanak antenler hakkında anılan yasanın 32.maddesine gerekli işlemler tamamlandıktan sonra yıkım kararı verilmesi gerekirken, maddede öngörülen esaslara uyulmayarak tesis edilen işlemde yasaya uygunluk görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle sonucu itibariyle yerinde görülen Sakarya İdare Mahkemesinin 9.5.1990 günlü, 1990/310 sayılı kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle onanmasına karar verildi.