Doğrudan elektrik üretimi ve hizmetleriyle ilgili olmayan ve bu şekliyle müştemilat niteliği taşımayan yapılar için imar yasasına göre ruhsat alınması gerekir.
İstemin Özeti: Aydın İdare Mahkemesinin 6.3.1991 günlü, E:1990/615, K:1991/266 sayılı kararının, usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.
Türk Milleti Adına karar veren Danıştay Altıncı Dairesince dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü: Dava, davacı kurum tarafından …İlçesi, … Mahallede sosyal tesis alanı içerisinde yapılmakta olan 216 dairelik konut inşaatının ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle mühürlenerek durdurulmasına ilişkin 28.5.1990 günlü, 24-244 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği`nin 37. maddesinin son fıkrasında; Ancak, kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek olmayıp, yatırımcı kamu kuruluşunca yazılı olarak idareye, inşaata başlanıldığının bildirilmesi yeterlidir hükmünün yer aldığı, olayda elektrik enerjisi ile ilgili hizmetleri gören davacı kurumun termik santralının müştemilatı durumunda bulunan lojman ve sosyal tesis inşaatlarının anılan maddenin son fıkrası kapsamında kaldığından ayrıca ruhsat alınmasına gerek olmadığı, ilgili idareye inşaata başlandığının bildirildiği, bu nedenle inşaatların ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenerek durdurulmasında mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın 20.4.1990 günlü, 4 sayılı genelgesinde; enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetlerle ilgili tesisler ve müştemilatın ruhsatlandırılıp, ruhsatlandırılmaması hususunda, mevcut imar planında işlenen ve yapı niteliği taşımayan, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, menfez, baraj, hidroelektrik santralı, sulama ve su taşıma hatları, silo gibi tesislerin ve bunların müştemilatı niteliğinde olan kontrol kulübesi, trafo, eşanjör, elevatör, konveyör gibi yapıların ruhsata tabi olmayacağının belirtildiği, bu durumda dava konusu lojman inşaatlarının, termik santralın müştemilatı olmadığı, bu nedenle, Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği`nin 37. maddesinin 3. fıkrası kapsamında değerlendirilemeyeceği, söz konusu yapıların doğrudan elektrik üretimi ve hizmetiyle ilgili olmadığı ve bu şekliyle müştemilat niteliği taşımayan yapılar için İmar Kanununa göre ruhsat alınması gerektiği açık olup, söz konusu taşınmaz için ruhsat alınmasına gerek olmadığı, ilgili idareye inşaata başlanıldığının bildirilmesinin yeterli olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunudaki İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle Aydın İdare Mahkemesinin 6.3.1991 günlü, E:1990/615, K:1991/266 sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 10.11.1992 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY 3194 sayılı Yasanın 41. maddesinin 1/a bendinde, enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetlerle ilgili tesisler ve müştemilatından hangileri için ruhsat alınmayacağı hususunun Bakanlıkça çıkarılacak Yönetmelikle belirleneceğinin hükme bağlandığını, 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği`nin 59. maddesinin 2. paragrafında, kamu kuruluşlarınca yapılan ve yaptırılacak enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek olmadığı, yatırımcı kamu kuruluşunca yazılı olarak belediye başkanlığına inşaata başlanıldığının bildirilmesinin yeterli olduğu kurala bağlanmıştır.
Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği`nin 37. maddesinin 3. fıkrasında ise, kamu kuruluşlarınca yapılan ve yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetlerle ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek olmadığı, yatırımcı kamu kuruluşunca yazılı olarak ilgili idareye inşaata başlanıldığının bildirilmesinin yeterli olduğuna ilişkin bir düzenleme yer almıştır.
Olayda, elektrik enerjisi ile ilgili hizmetleri gören davacı kurumun, termik santralın müştemilatı durumunda bulunan lojman ve sosyal tesis inşaatlarının anılan yasa ve yönetmelik kuralları kapsamında kaldığı bu nedenle ayrıca ruhsat alınmasına gerek olmadığı, ilgili idareye ve gerekli başvurunun yapıldığı gerekçesiyle idare mahkemesi kararının onanması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.