1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1992/1691 K: 1993/1639 T: 21/04/1993


Meryem ana kilisesine 600 m. uzaklıkta 1. derecede arkeolojik ve doğal sit alanında kalan ve çevre düzeni nazım imar planında orman alanı olan taşınmazın günübirlik alanına alınması yolundaki onayın iptal edilmesinde isabetsizlik görülmediği

Dava, Belediye mücavir alan sınırları içerisinde bulunan taşınmazın 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Nazım İmar Planında Günübirlik Tesis alanı olarak belirlenmesi şeklinde yapılan değişikliğin iptaline ilişkin Bakanlık işlemi ile söz konusu taşınmaza ait mevzii imar planlarını onanmamasına ilişkin Belediye Başkanlığı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

İmar planları çeşitli kentsel işlevler arasında var olan ya da sağlanabilecek olanaklar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak, belde halkına iyi yaşama düzeni ve koşulları sağlamak amacıyla kentin kendine özgü yaşayış biçimi ve karakteri, nüfus, alan hizmet ve yapı ilişkileri, yörenin gerek çevresiyle ve gerekse çeşitli alanlar arasında olan bağlantıları göz önüne alınarak hazırlanır.

Öte yandan Anayasanın 56.maddesinde sağlıklı ve dengeli bir yaşama hakkından söz edilmekte olup, dengeli ve sağlıklı çevre kavramına, doğal güzelliklerin korunduğu, hava ve su kirliliğinin önlendiği bir çevre kadar belli bir plan ve programa göre düzenlenmiş bir çevreninde gireceği kuşkusuzdur.

Bu kurallar karşısında, Selçuk Belediyesi mücavir alan sınırları içinde, Meryem Ana Kilisesine 600 m. mesafede bulunan 1.derece arkeolojik Sit ve Doğal Sit alanında kalan ve 1/25000 ölçekli Selçuk-Pamucak Çevre Düzeni Nazım İmar Planında orman alanı olan taşınmazın, günübirlik tesis alanı olarak kullanılmasının, başka bir deyişle konaklama amacını taşımasa bile, kafeterya, WC, kulübe ve benzeri tesislerin yapılmasının çevre dengesini bozacağı, özellikle çevrenin gelecekteki gelişme biçimini olumsuz etkileyeceği açıktır. Bunun yanı sıra plan bütünlüğü içinde, çevresiyle ayrıcalık yaratacak türde, tek tek kişilerin başvurularına göre plan kararları üretilmesinde kamu yararı bulunduğundan söz etmek olanaksızdır.

Bu durumda, davalı Bakanlığın söz konusu taşınmazın günübirlik alanı olarak belirlenmesine ilişkin onayın iptali yolundaki işleminde ve günübirlik tesis alanı olarak hazırlanan mevzii imar planlarının onaylanmasına ilişkin davalı Belediye işleminde mevzuata aykırılık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verildi.