1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 1992/1729 K: 1993/4271 T: 14.10.1993


İmar planlaması yapılırken uygulanacak şehircilik ve planlama ilkeleri gereği ticari fonksiyonun otel kullanımının bir kompleksi olması ve ayrı bir ticaret fonksiyonu olmaması nedeniyle davanın reddi gerekir.

Davanın Özeti: İstanbul … Turizm Merkezi içinde kalan 47 pafta, 1080 ada, 34 parsel sayılı ve imar planında turistik tesisler alanında kalan taşınmaza ticari fonksiyon da eklenmek suretiyle yapılan ve Bayındırlık Bakanlığınca 2863 sayılı Yasanın 7. maddesi uyarınca onanan plan değişikliği işleminin, otelin yanısıra ticaret fonksiyonun da eklenmesiyle anılan yörede trafik ve insan yoğunluğunun artacağı, turizm merkezinde ticari fonksiyona yer verilmemesinin şehircilik ve kamu yararı ilkeleri yönünden sağlıklı bir yaklaşım olduğu, plan onaylanırken hiçbir teknik değerlendirme yapılmadığı öne sürülerek iptali istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Ticari fonksiyonunun otel kullanımının bir kompleksi olduğu, ada ölçeğinde yoğunluk ve nüfus artmasına sebep olacak bağımsız bir ticaret fonksiyonu olmadığı, tesis edilen işlemin usul ve esas bakımından kanuna ve hukuka, planlama ve şehircilik ilkelerine uygun olduğu belirtilerek davanın reddi istenilmektedir.

Savcı Düşüncesi: Dava, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.5.1991 gün ve 8920 sayılı yazısıyla tesis edilen işlem ile anılan işlemle onanan ve İstanbul … Turizm Merkezi içinde yer alan 1080 ada, 34 parselle ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptali istemiyle açılmıştır.

Bu konuda, dairemizce mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş ve yapılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen müşterek raporda, sonuç olarak, otel ile beraber önerilen ticaret merkezi konut ve yeşil alan olarak belirlenen çevre arazi kullanımına aykırı bir fonksiyon, kullanım ve yapılaşma yoğunluklarını artırıcı, sosyal ve teknik alt yapıyı, bu yoğunluk artırımı ile olumsuz yönde etkileyici bir arazi kullanışı olarak şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bulunduğu açıkça belirtilmiştir.

Bu nedenle, dava konusu tasarrufta hukuka uyarlık bulunmadığından iptalinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

Dava İstanbul … Turizm Merkezi içinde kalan 47 pafta, 1080 ada, 34 parsel sayılı ve imar planında turistik tesisler alanında kalan taşınmaza ticari fonksiyon da eklenmek suretiyle yapılan ve Bayındırlık Bakanlığınca 2863 sayılı Yasanın 7. maddesi uyarınca onanan plan değişikliği işleminin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali istemiyle açılmıştır.

İmar planları çeşitli kentsel işlevler arasında var olan ya da sağlanabilecek olanaklar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak, belde halkına iyi yaşama düzeni ve koşulları sağlamak amacıyla kentin kendine özgü yaşayış biçimi ve karakteri, nüfus, alan, hizmet ve yapı ilişkileri, yörenin gerek çevresiyle ve gerekse çeşitli alanları arasında olan bağlantılar göz önüne alınarak hazırlanır.

Diğer taraftan, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 7. maddesi ile turizm alan ve merkezlerinde nazım planları onama yetkisi Bayındırlık ve İskan Bakanlığına verilmiş bulunmaktadır.

Olayda, … Turizm Merkezi içinde yer alan dava konusu taşınmaza ilişkin olarak davalı bakanlıkça onanmış bulunan 1/5000 ölçekli nazım imar planında şehircilik ve planlama ilkeleri ve kamu yararına uyarlık bulunup bulunmadığının saptanabilmesi amacıyla dairemizin 14.5.1992 günlü ara kararı üzerine 16.6.1992 gününde mahallinde N.Ü.A.O. tarafından re`sen seçilen Prof. Dr. H.S., Prof. Dr. A.Ç. ve Doç.Dr. S.K.`tan oluşan bilirkişi kurulunca yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporda özetle, “Otel ve ticaret merkezini içeren 34 parsele ait 1/5000 ölçekli planın turizm kompleksinin, otel ögesi için turistik tesis arazi kullanımı kararı için de fonksiyonel olarak uygun bulunduğu, otel ile beraber önerilen ticaret merkezinin ise konut ve yeşil alan olarak belirlenen çevre arazi kullanımına aykırı bir fonksiyon, kullanıcı ve yapılaşma yoğunluklarını artırıcı, sosyal ve teknik altyapıyı bu yoğunluk artırımı ile olumsuz yönde etkileyici bir arazi kullanışı olarak şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bulunduğu” belirtilmiştir.

Dava dosyasının ve dairemizin 9.3.1993 günlü ara kararına verilen cevap ekindeki mimari projenin incelenmesinden, davalı idarece … Otelcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş`ne ait parsel için getirilen ticaret fonksiyonunun otel fonksiyonu ile birlikte düşünüldüğü, otel kullanımının bir kompleksi olduğu, ada ölçeğinde düşünülmüş bağımsız bir ticaret fonksiyonu olmadığı anlaşılmıştır.

Bu durumda, yoğunluk artırıcı bir nitelik taşımayan, bu nedenle sosyal ve teknik donatı alanlarını olumsuz etkilemeyeceği anlaşılan ticaret fonksiyonunun şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olmadığı sonucuna varılmış olup bilirkişi raporunun bu konuya yönelik bölümü yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine 14.10.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.