1. Anasayfa
  2. Danıştay 6. Dairesi Kararları

Danıştay 6. Dairesi E: 2000/3661 K: 2001/5178 T: 05/11/2001


İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik’in 21.maddesinde de, dini yapı alanlarına ilişkin planlarda ve değişikliklerinde il müftülerinin görüşünün alınacağı belirtilmiştir. Cami alanına ilişkin planlamada müftülük görüşü alınması gerekir.

İstemin Özeti:… İdare Mahkemesinin … günlü, … sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi Düşüncesi: Dosyanın incelenmesinden, nazım ve uygulama imar planında dava konusu taşınmaz … Üniversitesi Kampüs Alanı Planlaması bütünü içinde değerlendirilerek … Üniversitesi idari ve sosyal tesisler alanı olarak planlandığı, dava konusu nazım imar planı değişikliğiyle plan bütünlüğü bozularak taşınmazın bir bölümünün cami ve otopark alanına dönüştürülmesinin ise planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu anlaşılmaktadır.

Bölge bütünü içinde taşınmazların kullanım amaçları da dikkate alınarak bölgenin cami alanı gereksiniminin en uygun yer seçimi yapılarak karşılanması gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle, davanın reddi yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Düşüncesi:… Büyükşehir Belediye Meclisinin … gün ve … sayılı kararı ile onaylanan … ada … parsel sayılı taşınmazı içeren 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek temyizen bozulması istenilmektedir.

İdare Mahkemesince; bilirkişi incelemesi sonucu da dikkate alınarak, bölgede yaşayan nüfus ile bu nüfusun ihtiyacını karşılayacak cami bulunmaması nedeniyle imar planı tadilatının uygun bulunduğu sonucuna varılarak dava reddedilmiş ise de, nazım imar planı ve uyguluma imar planının niteliği ve tek bir parsel için nazım imar planında değişiklik yapılıp yapılamayacağı üzerinde durulmadan verilen kararda, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, ve kamu yararına uygunluk bulunmadığından, temyiz isteminin kabulüyle, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

Dava, … ada, … parsel sayılı taşınmazın bir bölümünün cami ve otopark alanı olarak belirlenmesi yolundaki 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine ilişkin … günlü, … sayılı büyükşehir belediye meclisi kararının iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporla dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, dava konusu taşınmazın yer aldığı bölgede nüfusun yaklaşık 15.000 olduğu ve 10 km içerisinde herhangi bir caminin olmadığı ve planlanmadığı, cami alanına gereksinim olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanununa 4380 sayılı Kanunla eklenen Ek madde 2′ de, imar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu cami yerlerinin ayrılacağı; İl, İlçe ve kasabalarda müftünün izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cami yapılabileceği öngörülmüş; İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik’in 21.maddesinde de, dini yapı alanlarına ilişkin planlarda ve değişikliklerinde il müftülerinin görüşünün alınacağı belirtilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, nazım ve uygulama imar planlarında … Üniversitesi Kampüsü planlaması bütünü içinde Üniversitenin eğitim, idari ve sosyal tesisleri alanı olarak planlanan dava konusu taşınmazın bir bölümünün nazım imar planı değişikliğiyle plan bütünlüğü bozularak cami ve otopark alanına dönüştürüldüğü, bunun da planlama esaslarına aykırı olduğu; diğer taraftan, dava konusu nazım imar planı değişikliği gerçekleştirilirken … ada, … sayılı parselin bir kısmının cami alanı olarak ayrılmasının talep edilmesi nedeniyle yukarıda belirtilen Yasa hükmü gereğince davalı idarece … müftülüğünden görüş istenildiği; … Müftülüğünce bölgede camiye gereksinim olduğu yolunda görüş verilmesi üzerine … sayılı parsel değil de, … ada … sayılı parselin bir kısmının cami ve otopark alanına dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır.

Yukarıda sözü edilen Yasa ve Yönetmelik hükmü uyarınca, dava konusu … ada, … sayılı parselde planlanan cami alanına ilişkin müftülük görüşü bulunmamaktadır… Müftülüğünce verilen görüşün ise bölgenin cami alanına ihtiyacının olduğu yolundadır.

Bölgenin cami alanına olan gereksiniminin ise, bölge bütünü içinde taşınmazların kullanım amaçları da dikkate alınmak suretiyle en uygun yer seçimi yapılarak şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun bir plan değişikliğiyle karşılanması gerekmektedir.

Bu durumda, İdare Mahkemesince yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulmaksızın davanın reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesinin … günlü, … sayılı kararının BOZULMASINA 5.11.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.