Okul alanında kalan taşınmazın imar planında değişiklik yapılması isteminin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara yönelik olarak incelenmesi gerektiği.
İstemin Özeti: Ordu İdare Mahkemesinin 26.4.2004 günlü, E:2003/222, K:2004/277 sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, Ordu, Merkez, Akyazı Mahallesi, ? ada, ? parsel sayılı taşınmazın imar planında değişiklik yapılarak ilkokul alanından çıkartılması ve imara açılması istemiyle yapılan başvurunun reddedilmesine ilişkin 7.2.2003 günlü, 72 sayılı belediye meclisi kararının iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince, mahallinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi üzerine düzenlenen raporun dosyada bulunan bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilmesi sonucunda, uyuşmazlık konusu yerdeki okul alanının çevresinde, nazım imar planı ölçeğinde eşdeğer başka bir okul alanının bulunmadığı, planlama ilkeleri açısından bu gibi değişikliklerin üst ölçekli plan kararıyla yapılmasının uygun olacağı, imar planının bütünlüğü gözönüne alınmadan plan değişikliğine gidilmesinin imar planının uygulama etkinliğini azaltacağı, bu nedenle, söz konusu plan değişikliği işleminin üst ölçekli plan kararlarına ve imar mevzuatına uymadığı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Ordu, Merkez, ? ada, ? parsel sayılı 4125m² lik taşınmazın yaklaşık 25 yıl önce okul alanına ayrıldığından ve bu süre içinde plandaki tahsis amacı doğrultusunda kamu eline geçmesinin sağlanmadığından bahisle, ölçek belirtilmeksizin imar planının değiştirilmesi istemiyle başvuruda bulunulduğu ve bu istemin yine plan ölçeği belirtilmeksizin belediye meclisi kararı ile reddedilmesi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince karara esas alınan bilirkişi raporunun tek bir bilirkişi tarafından düzenlendiği, gerek bilirkişi raporunda, gerekse İdare Mahkemesi kararında, istemin 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yönelik olarak ele alınması suretiyle davanın karara bağlandığı anlaşılmıştır.
Davacı temyiz dilekçesinde, taşınmazın büyüklüğünün okul alanı için aranılan asgari standartları sağlamadığı, yakın çevrede okul alanı bulunduğunu iddia etmektedir.
Belirtilen bu durum karşısında, üç kişilik yeni bir bilirkişi kurulu oluşturulması suretiyle, taşınmazın bulunduğu yerde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması, uyuşmazlık konusu taşınmazın büyükşehir belediyesi niteliği taşımayan bir ilde bulunması ve belediye meclisinin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda değişiklik yapma yetkisine sahip olması nedeniyle, davanın konusunun 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlara yönelik olarak incelenmesi, bölgenin okul alanına olan ihtiyacının ve çevresinde mevcut okulların konumunun incelenmesi, taşınmazın yüzölçümünün okul alanına tahsis edilmesi için mevzuatta belirlenen asgari şartları taşıyıp taşımadığının araştırılması suretiyle dava hakkında yeniden karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle Ordu İdare Mahkemesinin 26.4.2004 günlü, E:2003/222, K:2004/277 sayılı kararının BOZULMASINA, fazladan yatırılan 15,30-YTL harç ile 20,60-YTL karar harcının temyiz isteminde bulunana iadesine, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 21.11.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.