1. Anasayfa
  2. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi E: 2015/11069 K: 2015/11311


Tapu Sicili Tüzüğünün 72 ve 74. maddelerine göre tapu kütüğündeki kaydın değiştirilmesi ve kütük üzerindeki düzeltmelerin, bir başka ifade ile tapuda cins ve vasıf düzeltilmesi işlemlerinin tapu idaresince yapılacağı ve idari bir görev olduğu tartışmasızdır. Hâl böyle olunca, davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı olduğu üzere davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru değildir.

Taraflar arasında görülen tapu kaydında düzeltim davası sonunda, yerel mahkemece davanın, kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

Dava, tapuda cins (vasıf) değişikliği isteğine ilişkindir. Davacı; paydaşı olduğu 177 parsel sayılı taşınmazın niteliğinin tapu kaydında tarla olarak yazılı olmasına rağmen zeminde ve kullanımda “bağ” vasfında olduğunu, tüm paydaşlar bir araya gelerek idari yoldan tapuda cins tashihi işlemini gerçekleştiremediklerini ileri sürerek taşınmazın tapu kaydında “tarla” olarak kayıtlı niteliğinin “bağ” olarak düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece, iddianın sabit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 177 parsel sayılı taşınmazın ‘tarla’ niteliği ile davacı ve diğer paydaşlar adına paylı mülkiyet hükümleri uyarınca kayıtlı olduğu, davacı ………………’nin ……….. Tapu Müdürlüğü’ne yaptığı başvurunun cins tashihi işlemi için tüm paydaşların birlikte başvurusunun bulunmadığı gerekçesiyle reddedildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere; 22.07.2013 tarihli ve 2013/5150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan (18.05.1994 tarihli ve 94/5623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tapu Sicili Tüzüğü’nün 81 ve 85.) Tapu Sicili Tüzüğünün 72 ve 74. maddelerine göre tapu kütüğündeki kaydın değiştirilmesi ve kütük üzerindeki düzeltmelerin, bir başka ifade ile tapuda cins ve vasıf düzeltilmesi işlemlerinin tapu idaresince yapılacağı ve idari bir görev olduğu tartışmasızdır.

Hâl böyle olunca, davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı olduğu üzere davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru değildir.

Davalı Tapu Müdürlüğü vekilinin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK’un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 05.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.