1. Anasayfa
  2. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi E: 2024/601 K: 2024/1368


Ortaklığın giderilmesi davası açılmış parsellerde önalım hakkı davası da açılmış ise önalım hakkına dayalı tapu iptal ve tescil davasının bekletici mesele yapılması gerekmektedir.

KARAR : Davalı …Ş. yönünden davanın husumet yokluğu nedeniyle reddi, diğer taraflar yönünden kabulü

Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasında verilen karar hakkında yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Yargıtay (Kapatılan) 14. Hukuk Dairesince, Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.

Mahkemece bozmaya uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda; davanın davalı …Ş. yönünden husumet yokluğu nedeniyle reddine, diğer taraflar yönünden kabulüne karar verilmiştir.

Mahkeme kararı dahili davalılar vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

I. DAVA

Davacı vekili dava dilekçesinde; dava konusu 3779 ve 3781 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

II. CEVAP

1.Davalı … vekili cevap dilekçesinde; öncelikle davanın reddini, müvekkilinin diğer davalı …Ş.’ye karşı ön alım davası açtığını, bu davanın kabul edilmesi halinde diğer davalının taraf sıfatının kalmayacağını belirterek, Biga Asliye Hukuk Mahkemesinin 2015/249 Esas sayılı dosyasının bekletici mesele yapılmasına karar verilmesini istemiştir.

2. Dahili davalılar vekili cevap dilekçesinde; davalı …Ş.’nin davalı sıfatını kaybettiğini, ecrimisil davasının bekletici mesele yapılmasını ve davanın reddini istemiştir.

III. MAHKEME KARARI

Mahkemenin 21.02.2016 tarihli ve 2015/517 Esas, 2016/72 Karar sayılı kararı ile, davanın kabulü ile dava konusu 3779 ve 3781 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.

IV. BOZMA VE BOZMADAN SONRAKİ YARGILAMA SÜRECİ

A. Bozma Kararı

1. Mahkemenin 21.02.2016 tarihli kararına karşı süresi içinde davalı … vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

2. Yargıtay (Kapatılan) 14. Hukuk Dairesinin 26.09.2019 tarihli ve 2016/7621 Esas, 2019/5936 Karar sayılı kararıyla; dava konusu taşınmazlarla ilgili Biga 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2015/138 Esas sayılı dosyasıyla açılan ön alım hakkına dayalı tapu iptal ve tescil davasının bekletici mesele yapılması gerektiği gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

B. Mahkemece Bozmaya Uyularak Verilen Karar

Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile, davacının davasının davalı …Ş. yönünden husumet yokluğundan reddine, diğer davalılar yönünden kabulü ile dava konusu 3779 ve 3781 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.

V. TEMYİZ

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

Mahkemenin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde dahili davalılar vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

B. Temyiz Sebepleri

Dahili davalılar vekili temyiz dilekçesinde; davalı …Ş. ile müvekkilleri arasındaki Bursa Bölge Adliye Mahkemesinin 2022/690 Esas sayılı dosyasının bekletici mesele yapılmasına karar verilmesi için hükmün bozulmasını istemiştir.

C. Gerekçe

1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

Dosya içeriğine, bozmanın mahiyeti ve kapsamına göre taraflar arasındaki uyuşmazlık, paydaşın açtığı ortaklığın giderilmesi davasında el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davasının bekletici mesele yapılıp yapılamayacağı ile ilgilidir.

2. İlgili Hukuk

1.6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası atfıyla uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun (1086 sayılı Kanun) 428 inci maddesi, 438 inci maddesinin yedi, sekiz ve dokuzuncu fıkraları ile 439 uncu maddesinin ikinci fıkrası.

2. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 698 inci maddesi.

3. Değerlendirme

1.Mahkemelerin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası atfıyla uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Kanun’un 428 inci maddesi ile 439 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

2. Temyizen incelenen Mahkeme kararının bozmaya uygun olduğu, kararda ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozmaya uyulmakla karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin ise yeniden incelenmesine hukukça imkân bulunmadığı, ortaklığın giderilmesi davasında el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davasının bekletici mesele yapılmasında hukuki yarar bulunmadığı anlaşılmakla; temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

VI. KARAR

Açıklanan sebeplerle;

Dahili davalılar vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan kararın ONANMASINA,

Taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %011,38 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 569,85 TL’nin mahsubu ile bakiyesinin temyiz edene yükletilmesine,

Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,

1086 sayılı Kanunu’nun 440 ıncı maddesinin 3 inci fıkrasının 1, 2, 3 ve 4 üncü bentleri gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere,

06.03.2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.