Gayrimenkul satış vaadinde, satış vaadi sözleşmesinin esaslı unsurlarının değiştirilmesinde veya yeniden düzenlenmesinde öngörülen resmi şekle uyulması gereklidir
Taraflar arasındaki ferağa icbar davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; KAYSERİ İkinci Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 12/2/1968 gün ve 203/49 sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay Birinci Hukuk Dairesinin 4/7/1968 gün ve 5110/4829 sayılı ilamiyle bozulmasına karar verilip yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; bazı sebep ve düşüncelerle önceki hükümde direnmeye karar verilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
Hukukî tasarrufların, ancak yapıldıkları sırada uyulan şekil koşullarına uygun hareket edilerek değiştirebilecekleri genel bir ilkedir. Bu ilkenin sonucu olarak bir hukukî tasarruf yapıldığı sırada uyulan bir usulden daha az güvenceli bir usulle değiştirilemez. 1512 Sayılı Noterlik Kanununun 81/2 nci maddesi de bu ilkeyi teyiden düzenlemede bulunmuştur : “Tamamlamasından sonra bir noterlik işleminin değiştirilmesi veya fesih ve iptali veyahut evvelki işin nitelik ve değeri değişmemek şartıyla düzeltilmesi, evvelki işlemin yapıldığı şekilde yeni bir işlemle yapılır”.
Olayda noterde yapılan 22/8/1966 günlü sözleşmeden sonra, taraflar tapu sicil muhafızlığına yazdıkları yazının arkasına satış parasını 11.300 liraya çıkardıklarını ilave etmek suretiyle noterde yaptıkları sözleşmeyi, satış parası yönünden, değiştirmişlerdir. Yukarıda açıklanan hukukî esaslar uyarınca isbat değil, geçerlik koşulu olan şekle uygun hareket edilmediğinden satış parasına ilişkin olarak yapılan değişiklik geçerli sayılamaz. Bu nedenlerle mahkemece, bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır; Direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerle H.U.M.K. nun 429 ncu maddesi gereğince BOZULMASINA, 30/3/1974 gününde oyçokluğuyla karar verildi.